Sivut

tiistai 8. kesäkuuta 2010

Psykologiaa, psykologiaa..

Senkin uhalla, että olen rättiväsynyt ja kaipaisin jo kovasti unta, niin päätin vielä kirjoitella tänne tämän päivän kuulumiset. Olin tänään elämäni ensimmäisen kerran yliopiston pääsykokeissa. Tarkoituksena olisi päästä lukemaan Jyväskylän yliopistoon Psykologiaa. Jotain olin päähäni lukemalla saanut jäämään koska suurin osa kysymyksistä tuntui menneen varmasti oikein. Mutta millään ei osaa sanoa tarkkaa onnistumista, kysymykset oli kuitenkin aika kompakysymyksiä. Ensimmäiset 40 kysymystä koski itse psykologiaa ja ihmisen psykologista kehitystä ja loput 20 kysymystä koski ah niin ihanaa tilastomatematiikkaa :) Voisin sanoa, että noista ekasta neljästä kymmenestä kysymyksestä kahteen en tiennyt vastausta ( joten arvasin ) ja lopuista 20 kysymyksestä oli 7 kysymystä johon en tiennyt vastausta ( joten arvasin nekin ), mutta hauskinta tässä oli että olin eilen pitkän kertauspäivän jälkeen laittanut viestin miehelleni yhdestä tilastomatematiikan tunnusluvusta joka meni jotenkin näin " eli keskiarvon keskivirhe on otoskeskiarvon keskijakauman keskivirhe "( tai jotain sinne päin ) ja se sattui olemaan yhden tenttikysymyksen vastausvaihtoehto!!! heheh ja olin sitä illalla mutaman kerran mietteissäni mutustellut mielessäni, että mitähän se oikein tarkoittaa. No tällä kertaa ei tarvinnut tietää mitä lause tarkoitti, piti vain tietää oikea lause kysymykseen :) :) Tässä alla kuva tenttikirjasta jota käytän myös ahkerasti avoimen yliopiston meneillään olevalla psykologian perusteet opinnoissa.
Tässä alla vielä englannin kielinen kurssikirja, joka on osoittautunut hirmu tarkaksi selityksineen, mikä aivolohko toimii mitenkin ja kuka on keksinyt mitäkin ja mikä heillä on mennyt mönkään. Eli teoriat on selitetty hirveen tarkkaan, mutta kirjasta uupuu yllä olevaan kirjaan verrattuna käytännön esimerkit. Joten itselle ainakin kirja jää vähän kylmäksi käyttää, toki se kuuluu lukea osana kursseja, joten lukemiselta ei voi välttyä :)


Mistä tämä halu opiskella psykologiaa sitten lähti, en oikein ehkä osaa sitä selittää itsekkään, mutta isoina vaikuttimina on olleet Torey Haydenin kirjat ( Laspipsykologi ). Toinen vaikuttava asia on ollut varmaan jo nuorena kummunnut halu kouluttautua kasvatuspuolen tehtäviin. Nuorena vain olin itsekin sen verran villi että silloiset sosiaalikasvattajan opinnot jäivät 17-vuotiaalta tytön tylleröltä kesken ja ajauduin sekavin mielin hotelli- ja ravintola-alalle jossa olen nyt sittemmin tehnyt jo kohta 15 vuotiaan urani. Yksi vaikuttava asia on ollut ehkä myös se, että haluaisin ehdottomasti päästä käyttämään käden taitojani jonkin asian hyväksi, jos sen nyt näin voi ilmaista :) Iän myötä olen huomannut itseni olevan hyvin kiinnostunut siitä miten ihmisistä tulee sellaisia kuin he ovat ja uskon että saatan löytää vastaukset myös näihin mietteisiin psykologian parista :) Mihin päin tämä opinahjo sitten viekään, sen näyttää aika.. eteenpäin kuitenkin olen päättänyt tämän asian kanssa mennä :)

Jatkan tätä aihetta lisää koulutehtävien mennessä eteenpäin, aluillaan on vasta ensimmäinen kurssi perusopinnoista ja opinnot jatkuvat vielä pitkälle syksyyn.. joten tekstiä tämän tiimoilta on odotettavissa :)

Mutta nyt petiin ja valmistautumaan kauneusunilla seuraavaan työpäivään!

1 kommentti:

LENNU kirjoitti...

Moikka!
Tilastomatematiikkaa....hmmm...kuulostaa ihan hirveen käsittämättömältä.
Tsemppiä opiskeluun. Pidän peukkuja, että pääset haluamaasi opiskelupaikkaan. Psykologia on muuten tosi mielenkiintoista.
Voi voi, kun sitä olisi itsekin opiskellut nuorena, mutta ne huitelut ne huitelut.

Terkkuja anoppilasta.